izmir astrolojik danışmanlık

28 Ocak 2011 Cuma

KPDS ÜDS kurs seçimi özel ders seçimi hoca seçimi

İlk olarak aslında "hocasız veya dershanesiz de bu iş olur mu" sorunun cevaplamak gerekecek. Elbetteki olur, özellikle artık kaynaklara erişimin bu kadar kolay olduğu bir demde. Aslında kendi edinim sürecinin sorumluluğunu üstlenmiş kişiler genellikle bu sorumluluğu bir hocaya atmışlardan daha iyi öğrenmektedirler dili.

Memlekette dershaneler henüz bir sistematik olgunluğa erişemediklerinden ve kaliteleri hocalarına çokça bağlı olduğundan tercihinizi genellikle dershaneden değil, hocadan yana yapmanız gerekecek.

Hoca veya dershane ise edinim sürecindeki yanlışlardan korumak, zaman kaybını engellemek, edinim doğrultusu ve temposunu sağlamak için vardır. Bunları başabildikleri ölçüde iyidirler. Aslında aradığınızın iyi koşucu değil, iyi antreman koçu olduğunu unutmayın: Kişi İngilizceyi harika biliyor ama sizi nasıl çalıştıracağını bilmiyor olabilir.

Hoca çok iyi olsa bile, zaman zaman öğrenci ile aralarında elektrik olmaz. Bu gözün üstündeki kara kaştan da kaynaklanabilir, hocanın cinsiyetinden de, ne bileyim aksanı veya cibilliyetinden de... Eğer işler iyi gitmiyorsa, ve siz elinizden geleni yapmışsanız, hocanızı değiştirmeniz gerekebilir, hoca ne kadar iyi olursa olsun.

İYİ HOCAYI NASIL BELİRLEYECEĞİZ: İyi hocayı en iyi daha önce ondan ders almış olanların kanaati belirler. Özellikle ders alıp da başarılı olamayanlarla, başarılı olanların duygu ve fikirlerini masaya beraber yatırıp karar vermeli.

İYİ HOCANIN KISTASLARI VAR MI: İşte bu cevaplanması zor bir soru. Biz hoca kesiminin cevabı genellikle kendini tarif şeklinde olacaktır. Ama samimiyetle söyleyeyim: Kimisi güleryüzlülüğüyle, kimisi çatık kaşlarıyla, kimisi arkadaşlık kurarak, kimisi hep bir mesafe koruyarak bu işi yapar. Bunlar hocalıktan ziyade kişiliğin göstergeleri. Elbette başarıya etkileri sizlerin bu duygulara nasıl baktığınızla da yakından ilgili. O yüzden kişilik ve üsluba değinemeyeceğim bu kısımda. Ama hocanızın "gireceğiniz sınavı tanıyor", "kendisi de bu sınava giriyor", "sizi kendine dert ediyor", "çıkmazlarınıza çözüm buluyor" olması gerekecek. Bu saydıklarımın bile hepsini taşımayıp da öğrencileri başarılı olan pek çok hoca var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder