izmir astrolojik danışmanlık

28 Ocak 2011 Cuma

KPDS ÜDS kelimeleri gerekli önemli bilgiler taktikler stratejiler

En çok dikkatten kaçan unsurların başında, sınava yetersiz kelime haznesiyle girmek geliyor. Ama bunun kadar tehlikeli olmayan bir başka kusur daha var: Bazıları yedeklerine hiç gerekmeyen onca kelimeyle sınava giriyorlar. "Kelime illaki ezberlenmelidir" fetvamızı takiben ortada cevaplanması gereken şu sorular kalıyor: "Hangi kelimeler ve nasıl?"

HANGİ KELİMELER:
Aslında hangi kelimelerle muhatap olacaksak, elbetteki onlar ezberlenmeli. Çeşitli çalışmalarımla öğrendim ki, sağlam İngilizce biliyorum demek için bilmemiz gereken kelime sayısı 7500'ü bulmuyor. Sınavdan bir A almak için gereken kelime ise bunun çok daha altında, 5000 neyinize yetmiyor? 50-65 aralığı mı, doğru kelime olduktan sonra 1500 buna yeter bile.

Elbette "functional words" dediğimiz prepositionları, am is are'lar, yaygın bağlaçları falan sayım dışı bıraktım. Ama "bridge, road, way" gibi ekmek su cinsinden günlük hayat kelimeleri bu sayıma dahil.

"Hangileri doğru kelimedir" sorunuzun cevabı elbette "sınavlarda çıkmış olanlar" olacak. Bu kelimeleri bence sitemizde verdiğimiz (INDEX - TÜM ÖSYM İngilizce Soruları ve Cevapları) YDS sorularından seçebilirsiniz. Buyrun 1999'dan başlayarak tüm soruları çözün, elinize bir fosforlu kalem alıp bilmediğiniz kelimelerin altını çizin. Bu kelimelerin anlamlarına sağlam sözlüklerden bakarak ya listelemek veya kartona yazmak şeklinde bir düzenek geliştirerek her gün çalışın. Daha sonra asıl gireceğiniz sınav (KPDS, ÜDS, KPSS) için aynını yapın. Ezberlerken YÜKLEMLERİ önceleyin, sonra ZARF, ve SIFAT ve İSİM. Zaten farkedeceksiniz insanlar isimleri az bir emekle de öğrenebiliyorlar.

Dikkat: Başkalarının hazırladığı listeler genelde işe yaramaz. Hele alfabetik listeler tam bir ölümdür. ANCAK iki yöntem kelime listelerini de işe yarar hale getirebilir. 1) Bir liste kullanılacaksa, kelimeyle karşılaşma sıklığına göre düzenlemiş olmalıdır. En çok çıkan kelimeler ile başlamalalı liste, A harfiyle değil. 2) Ya da okuma parçaları ve bunlara paralel kelime listelerini kullanılmalı. Önce metin olsun, altında da kelimeler. İşte böylece kelimeler ile bir geçmişimiz olmuş olur ve birbirimizi tanırız. (DERKENAR: Bizimse acilen bir sınavda çoklukla çıkan "core words" listesine ihtiyacımız var. Ben 5 yıldır bunun ihtiyacını çekiyor ama üşengeçliğimden topu topu bir kaç haftamı alacak bu işe yanaşmıyorum.)

NASIL, KAÇ TANE: Kaç tane ifadesi "gücünüz miktarında, ama mutlaka her gün yeni kelimeler ekleyin" şeklinde cevaplanabilir. Unutmayın önemli olan ezberlemek değil, unutmamak. Yoksa zaten kişi bir kelimeyi görür görmez hafızasına alır. Ama bunu gerektiğinde hatırlaması zaman alabilir veya hiç gerçekleşmez. O yüzden bir kelimeyi unutma aralığınızı saptayın ve aralık tükenmeden hemen önce kelimeye yeniden bakın. Mesela 20 adet yeni kelimeyi önce 7 gün üst üste tekrarlayın, sonra 4 kere dört günde bir tekrarlayın, sonra 4 kere de haftada bir. 2 kez onbeş günde bir tekraladıktan sonra en son 3 defa da ayda bir kez tekrarlayın. Artık bu kelimeyi unutma şansınız yok. Ve elbette her gün yeni bir 20 kelime grubuna daha başlamanız gerekiyor.

Zamanla unutma aralığınızın uzadığını; kelimeleri daha geç unuttuğunuzu göreceksiniz. Bunun hafızayı da geliştirdiğini söylememe gerek yok sanırım. Ama dönem dönem kelime ezberini zihniniz kaldıramayacak ve tatil isteyecektir. Tatilleri gözetin.

__________________

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder